Независимо дали ще достигне своята крайна цел, проектът ще помогне на медицината да реши редица наболели проблеми.

Глобален проект на Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присцила Чан си поставя за цел да избави човечеството от всички болести. Основателят на Facebook ще инвестира милиарди долари в начинанието, в частност – в научни изследвания.

С първата инвестиция от $3 млрд. в следващите десет години ще бъдат финансирани проекти за създаване на лекарства срещу четири главни групи заболявания – рак, инфекции, сърдечно-съдови заболявания и неврологични болести.

3 милиарда долара са добър старт, макар и недостатъчни за реализация на амбициозния проект. Мнозина се питат обаче възможно ли е изобщо да бъде намерена панацея за всички болести?

В случая с инфекциозните заболявания, лечението и предотвратяването на повторно заболяване е доста трудна задача. По думите на Ерик Рубин, изследовател от Харвард в областта на имунологията и инфекциозните заболявания, патогенните микроорганизми еволюират с различна скорост. Така например, бактериите, които предизвикват проказа, се развиват бавно и учените могат своевременно да намерят ефективно лекарство. В същото време, грипният вирус мутира с невероятна скорост и си изгражда имунитет срещу лекарствата, поради което на всеки няколко години се търсят нови пътища за борба с него.

„Грипният вирус се променя от година на година и не съществува универсален способ за борба с него. Докато нашата имунна система се справя със своята задача, не ни грози по-голяма заплаха, но ако вирусната инфекция намери вратичка при поредната си мутация, това може да доведе до много големи проблеми”, коментира Рубин, който е скептичен към проекта на Зукърбърг.

Според други специалисти обаче, в бъдеще е напълно реално светът да се избави от инфекциозните заболявания. Франсис Колинз, директор на Националния здравен институт на САЩ, смята, че на определено ниво на научно-техническото развитие ще можем да създадем среда, в която активността на вирусите ще се потушава по-бързо, отколкото способността им да нанасят вреди на хората. Според него, основната задача е да се ускорят и подобрят методите за диагностициране на заболяванията на ранен етап, за да получат хората своевременна медицинска помощ.

Що се отнася до рака, ситуацията е различна. В момента методите за борба с над 100 вида ракови заболявания са доста успешни, като също така е известно, че за възникването им влияе съвкупност от фактори, вкл. възраст, пол, принадлежност към расова/етническа група, местоживеене и др. Роналд Депино, президент на онкологичния център в Тексаския университет, разказва с оптимизъм за прогреса, достигнат в лечението на ракови заболявания. Най-голям проблем от негова гледна точка е неравният достъп до програми за лечения в света. В повечето региони ефективните методи за лечение на обикновените хора са или твърди скъпи, или въобще недостъпни.

Като цяло, повечето специалисти считат проекта на Марк Зукърбърг и Присцила Чан за дързък, но многообещаващ. Независимо дали начинанието ще достигне своята крайна цел – да избави човечеството от болестите, сериозните инвестиции ще помогнат на медицината да реши редица въпроси, свързани с подобряване на здравето и благосъстоянието на хората.