Призивът на египетски депутат за задължителни тестове за девственост за жените кандидатстващи за прием в университетите предизвика острата реакция на организация за правата на жените, съобщава вестник Al-Masry Al-Youm, цитиран от "Фокус".

Председателят на държавния Национален съвет за жените Мая Морси подаде жалба, в която настоява за изгонване на депутата Илхами Агена от парламента и започване срещу него на наказателно разследване за това му предложение. По думите ѝ депутатът е навредим на репутацията на египетските жени, мъже и цялата страна.

Агена каза в интервю миналата седмица, че тестовете за девственост са нужни с цел борба разпространението на фиктивните бракове между студенти. Почти без никакви разходи, тези бракове стават все по-популярни през последните години заради високата безработица сред младите и недостига на евтини жилища.

В Египет, както и в много други мюсюлмански държави, девствеността на жената е въпрос на семейна чест и загубата ѝ може да попречи на жената да сключи брак.