На днешния ден, но през 1996 година е извършен последният голям атентата в историята на България. Бившият министър-председател на България Андрей Луканов е застрелян пред дома си в София от наемен убиец.  Андрей Луканов е 40-ият български министър-председател и седмият, който е убит. На 2 октомври 1996 г. в 9 и 20 сутринта Луканов излиза пред дома си на ул. ”Латинка” 15 сам и без обичайната охрана от „Топенерджи”. Убиецът стреля 4 пъти от разстояние 1,5-2,5 метра с пистолет „Макаров“. 1 от изстреляните куршуми попада в областта на дясното слепоочие, а другите 3 - в гърба. В деня на покушението са открити и захвърлените дрехи на убиеца, с които той се е маскирал като скитник.

Пистолетът, с който е било извършено убийството, е намерен 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в кооперация на съседна улица. За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. До този момент убийството остава неразкрито. Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много и различни версии - от покушение на „енергийната мафия“ до битови причини. Съществуват и съмнения, че убийството на Луканов е инсценирано и че той все още е жив след пластична операция Няма нито един свидетел – макар че убийството става в 9,20 ч. сутринта, и то на самата улица.

Само една възрастна жена, живееща в отсрещния блок, съобщава за дрипав мъж, който ровел в кофите за боклук малко преди изстрелите. Свидетелката първа видяла трупа на Луканов през прозореца, но скитникът бил изчезнал. Оказва се, че същият човек е бил забелязан от няколко души в квартала в дните преди убийството. В контраст с дрипавото му облекло били новите скъпи маратонки. Подозрението, че той е убиецът, се потвърждава след няколко часа. Друга жена намира в съседен вход захвърлени стари дрехи – яке и джинси с огромни размери.

Трети свидетел потвърждава, че е видял скитника, облечен с тях, да влиза във входа след убийството. Полицията незабавно разпространява портрет на предполагаемия убиец, изготвен по свидетелските показания. Под контрол е поставено летището. От мистериозния скитник обаче няма и следа. По всичко личи, че става дума за поръчка, изпълнена образцово от професионалисти, които избират перфектно момента и начина на убийството и успяват да заличат всички следи към себе си и към подбудителите.