КЗП ще казва кои да бъдат санкционирани

Хотели може да останат без звезди заради драстични нарушения. Това стана ясно от думите на министърът на туризма Николина Ангелкова, която обясни, че най-често те са свързани с предлаганите допълнителни услуги, като ол инклузива.

Друго провинение, при което ще се отнемат звезди, е неотговаряща на изискванията материална база. Например, ако хотел има по-висока категоризация, но лоби барът и стаите, както и общите части не отговарят на получената категоризация, обясни министърът на туризма. По думите й сериозно нарушение е и подвеждащата реклама, при която даден

хотел е категоризиран в по-ниска категория, а се рекламира за по-висока

Нарушенията са констатирани при проверки на Комисията за защита на потребителите (КЗП). До отнемане на звезди ще се стига, ако направените предписания след инспекциите не се отстранят в предвидения срок. В момента контролната комисия подготвя доклади за местата за настаняване, на които може да им бъде отнета категоризация.

Не са много местата за настаняване, в които са открити подобни сериозни нарушения, коментира министърът. По думите й те са 4-5, но е важно да бъдат санкционирани така, че да не се повтарят. Нарушенията, които са констатирани тази година от КЗП, са по-малко с около 5% спрямо миналата година, съобщи още Ангелкова. И поясни, че това означава, че правилата все повече се спазват.

Министърът посочи още, че ако на даден хотел бъде отнета звезда, а след това материалната база бъде подобрена, той отново може да стартира процедура по повишаване на категоризацията.

До края на октомври трябва да са ясни критериите

кои хотелите трябва да покриват, за да получат допълнителния сертификат за качество, стана ясно още от думите на министър Ангелкова. Един от параметрите ще бъде предлагането на храни по БДС. Освен това ще има заложени изисквания към материалната база, обслужването и други допълнителни услуги. В сертификата ще бъде включено всичко, което води до по-високо качество на продукта, коментира още министърът. И уточни, че предстоят да се изяснят детайли като дали хотели със сертификат за качество ще може да предлага и друга храна освен по БДС. Очаква се документът да се издава от Министерството на туризма, като сертифицирането ще започне следващата година. Критериите ще бъдат заложени в промени в Закона за туризма, които трябва да бъдат внесени за гласуване в Народното събрание в края на ноември.

Очакванията са основен интерес към сертификата да имат хотели 4 и 5 звезди. Като при тях се наблюдават и увеличения в броя на туристите и нощувките. През миналата година посетителите са нараснали с 11%, а тази година базите са резервирани почти до края на октомври.