В сянката на една от най-добрите ракови болници в Пекин, мрежа от паянтови тухлени сгради, приличащи на катакомби, се е превърнала в дом на стотици пациенти с рак и техните семейства, чакащи за лечение.

9-те сгради са свързани с тъмни, тесни коридори. Там предлагат евтини квартири на пациенти, които не могат да си позволят болнична стая - отражение на огромните различия в иначе претоварената система на здравеопазването в Китай.

Подобни "Ракови хотели" се появяват в близост до болници из цял Китай. В такива сгради живеят повече от 3 млн. души, диагностицирани с рак в Китай всяка година.

Пациентите често пътуват стотици километри до градските болници заради лошите условия в родните им места. Така се създава своеобразна ракова мигрантска вълна.

"Има дисбаланс между големите и малките градове. Добрите лекари не искат да работят в малките места", разказва Лиу, 46-годишен работник, който е изминал с жена си повече от 750 км, за да стигне до столицата.

Съпругата му, 42-годишна Уанг, е диагностицирана с рак на маточната шийка в началото на годината.

"Ако имате някаква сериозна болест, е добре да отидете в Пекин", разказва Лиу.

Собственик на един такъв хотел разказва, че хората остават между няколко месеца и една година в очакване на лечение.

Разходите не са малки. Уанг и Лиу са пътували 16 часа, билетът им струвал по 48 долара, а стаята - 10 долара на вечер. Това е половината от цената на едно болнично легло. Стаята им е проста, има телевизор и вентилатор. Има и условия за готвене.

Финансовата тежест за китайците със сериозни заболявания като рак или диабет е непоносима. Според официалните данни 44% от семействата са обеднели значително след началото на лечението. Здравното осигуряване в Китай поема само основни услуги.