Автомобилите на шофьори без книжка, или на хванатите с алкохол над 0.5 промила ще бъдат спирани от движение между 6 и 12 месеца. Тези промени ще залегнат в новия Закон за движението по пътищата, обяви депутатът от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия Настимир Ананиев. Законопроектът е приет на първо четене и предстои промените да бъдат одобрени на втора комисия и окончателно в пленарна зала. Ананиев обеща те да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на годината.

Най-интересният момент е отнемането на големия талон при случай на шофиране без валидно разрешително, както и при регистриране на алкохолна проба над 0.5 промила. В тези случаи полицаите ще снимат номерата на автомобила, независимо дали е притежание на шофьора, или не. Срокът за спиране от движение е от 6 до 12 месеца.

Спиране от движение ще се случва и при установяване на предишни нарушения от страна на органите на реда. Автомобилите на пътните полицаи обаче ще трябва да бъдат оборудвани освен с таблети, с които да проверяват наличието на предишни неплатени глоби, и с портативни принтери, които да разпечатват фишовете. Според Ананиев това ще бъде направено.

Ако шофьорът не иска или не може да плати, ще колата му ще бъде спирана от движение и той няма да има право да я прибере на собствен ход. Ще трябва да извика специален автомобил, който да извози спряната от движение кола. Не е ясно обаче какво ще се случва, ако човекът няма пари да си плати глобите, а няма и достатъчно средства да плати на извозващ автомобил.

По данни на КАТ в момента всяка седмица са хващани 400-500 шофьори, които карат без валиден документ за управление. Т.е. тези хора ще трябва да оставят автомобила си на пътя, или да платят солидна сума за глоби или извозване.

А глобите също ще бъдат увеличение. За каране без книжка в момента е между 100 и 300 лв. при първо нарушение, а при следващите – между 300 и 1000 лв. „В момента предложението е глобата да бъде от 1000 до 1500 лв. за първо и до 5000 лв. за следващите.