Новата европейска програма "Алеко" ще финансира около 200 млади предприемачи да обменят опит с колеги в страни извън ЕС като САЩ, Китай и Сингапур през 2017 г.

Програмата, чийто инициатор е българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков, беше подкрепена от Европейската комисия, а в четвъртък бюджетът й от 1 млн. евро беше одобрен от бюджетната комисия на Европейския парламент. Това съобщиха от офиса на Новаков.

Програмата е наречена на българския писател и основател на туристическото движение у нас "Алеко". Тя ще започне работа в началото на 2017 г.

Целта й е да осигури пътуване за обмяна на опит на млади предприемачи от Европейския съюз, включително български. Ще се покриват разходите за живот, в които са включени транспорт, стипендии и други разходи.

Евродепутатът Андрей Новаков обясни, че няма квоти по държави и призова младите българи да кандидатстват.

Очаква се до 200 души от цяла Европа и България да пътуват до страни като САЩ, Китай, Сингапур и да обменят опит с големи и успешни компании там и след като се върнат вкъщи да го приложат, каза Новаков.

Програма "Алеко" е българска, името е българско, в разработването на програмата има огромен български принос, затова и очакванията са в нея да участват колкото е възможно повече българи, каза българският евродепутат.