Девет от десет души по света дишат замърсен въздух, според Световната здравна организация (СЗО).

В шокиращ доклад се призовава за енергични действия срещу замърсяването, което се обвинява за смъртта на шест милиона души по света, всяка година.

Новите данни в доклада на Световната здравна организация на ООН "са достатъчни, за да ни направи изключително загрижен," заяви пред репортери Мария Нейра (Maria Neira), ръководител на отдел на общественото здраве и околната среда на СЗО, пише Daily Mail.

Според доклада "92% от населението на света живее в места, където нивата на качество на въздуха надвишават ограниченията на СЗО ". 

Данните се фокусират върху опасните прахови частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра или PM2.5. 

PM2.5 включва токсини като сулфат и сажди, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове или сърдечно-съдовата система. Въздух с повече от 10 микрограма на кубичен метър PM2.5 на средногодишна база се счита за замърсен.

Според доклада проблемът е особено остър в градовете, но въздухът в селските райони е по-лош, отколкото мнозина мислят, твърдят експерти на СЗО.

По-бедните страни имат много по-мръсен въздух от развития свят, се казва в доклада, но замърсяването "засяга практически всички страни в света и всички части на обществото", заяви г-жа Нейра в изявление.

Югоизточна Азия, включително Китай, Малайзия и Виетнам, са най-тежко засегнати, показват данните.

Макар и сред държавите с мръсен въздух, България не е сред най-замърсените.