Липсата на достатъчна координация между отговорните институции е един от основните проблеми, които идентифицираме в борбата с тероризма. Това предупреди вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на кръгла маса за заплахите от тероризъм, организирана от шефа на комисията по вътрешна сигурност в НС Цветан Цветанов. Слабите места били идентифицирани най-вече при тренировките, които бяха проведени в София и Пловдив. Затова сега се работело ударно с приемането на стратегия, правила и антитерористично законодателство. Бъчварова подчерта обществената дилема - дали да се ограничат някои права за повече сигурност. „Не може да се справим с това предизвикателство, без да ограничим някои права”, обясни вътрешният министър, но побърза да подчертае, че всичко трябва да е в определени норми. И посочи, че всъщност терористите това целят - демократичните общества да се чувстват притиснати.
„Темата сигурност и животът на хората трябва да са приоритет, а не да се преекспонира защитата на данните”, коментира и евродепутатът Моника Холмайер, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя изтъкна колко важно е усилията и мерките да се насочат към външните граници на ЕС, през които не бива да се допускат атентатори. „Трябва да знаем кой прекрачва нашите външни граници”, категорична бе Холмайер.
Цветан Цветанов подчерта от своя страна ключовото значение на споделянето на информация на международно ниво. Той обясни още, че трябва да се разсеят всякакви съмнения, че с новото антитерористично законодателство у нас ще се ограничават права.
В рамките на дискусията Ханс-Петер Ул - член на Бундестага и председател на Подкомисията по разоръжаване, контрол на въоръженията и неразпростанение предаде поздравленията на Германия към премиера Бойко Борисов и страната ни за активните действия и добрата охрана по границата.