Парламентът днес няма да заседава, след като след три неуспешни опита за регистрация не се събраха необходимите 121 народни представители. Към 9.30, половина час след началото на работния ден, председателстващият заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви, че днешното пленарно заседание се отлага. Редовното заседание ще започне утре от 09.00 часа.

Според Главчев заседанието е бойкотирано от БСП и ДПС. Левите депутатите не се регистрирали в системата въпреки, че били залата. Според него причината е отеглянето на подкрепата на правителството за номинираната за шеф на ООН Ирина Бокова и издигането на нейно място на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. От залата се чуха подвиквания "нека Кристалина да дойде да осигури кворум", каза Главчев. Ако трябва да не работят институциите, че се е провалила една лична кандидатура – това не е държавност, добави депутатът.

От БСП вече обявиха, че ще поискат вот на недоверие, заради Бокова. В ГЕРБ твърдят, че не са притеснени от това. Първо трябва да съберат, необходимите 48 подписа по процедура, което според Димитър Главчев е "проблематично". Те казват, че вота е за политика, но в областа на външните работи политиката трябва да се разграничава от личните кандидатури. Главчев предполага, че утре също е възможен бойкот на заседанието, тъй като трябва да се гледа закона за забрана на бурките.

В днешния ден бяхме свидетели на разпада на държавността, заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев. Кое е по-важно от задълженият на народния представител, попита социлиастът колегите си от ГЕРБ, който също не бяха в пълен състав. "Искам да кажа на народните представители от ГЕРБ да не се страхуват от вота на недоверие, предсрочните избори идва", каза Бойчев. Според него интересът към вота на недоверие от другите групи в парламента е голям. При водените консултации вече имало интерес от ДПС.

Според Филип Попов (БСП) правителството е пропиляло уникален шанс с оттеглянето на Бокова.

Колегата му Кирил Добрев прогнозира, че от ГЕРБ ще излязат с повече от един кандидат-президент, но не продължи мисълта си.

Според депутата от ГЕРБ Георг Георгиев БСП започва компроматна война заради номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. "БСП започва да сгъстява червената мъгла, от която изплува Орешарски, това е реабилитация на Тройната коалиция", смята Георгиев. Според Десислава Атанасова отговорността, както за победата, така и за загубата е на правителството.

Заседанията на парламентарните комисии ще се проведат.