Интегрирането на бежанците е невъзможно, това е една утопия. Според изследване във Франция една четвърт от младите френски мюсюлмани, родени там, не желаят да приемат законите на френската република, те живеят в гетата и не искат да имат нищо общо с тази държава. А тези, които тепърва пристигат, са още по-далеч от това да бъдат интегрирани. Това заяви бизнесменът Васил Василев от Фондация "Братя Василеви" в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

"От работата си всеки ден мога да дам много примери за семейства, които вече са успели да се интегрират в България и са се превърнали в активни членове на обществото. Много е относително как е била измерена интеграцията в това изследване във Франция", коментира от своя страна представителят ​на Съвета на жените бежанки Александра Попова.

По думите й като член на ЕС България е подписала редица конвенции, че е първата страна по пътя на бежанците, която трябва да им предостави международна закрила. Тя коментира и проблема с увеличаващия се брой непридружени непълнолетни деца, които идват в ЕС и България.

"За 2015 общо за ЕС молби за закрила са подали 88 хил. деца. В България те са 1815, но за тази година само до момента са над 1100. Някои статистики сочат, че на ден у нас влизат по 5 непридружени деца", посочи Попова, допълвайки, че България спешно трябва да изгради защитено пространство, където да се настаняват тези деца.

Според Василев единственото решение е да отблъснем влизащите на територията на страната бежанци и да депортираме икономическите мигранти, а за малцината, които останат тук, да съсредоточим усилия, за да живеят по-добре.

"Тези хора са не само финансова тежест за обществото, но и психологически проблем от гледна точка на рязко нарушаване на етническото и религиозното равновесие", обяви той.