От стари времена камината е считана за центъра на дома, за неговата душа. Около нея е мястото, където се събира цялото семейство след дългия ден. Танцуващият огън в нея носи настроение и приятно чувство на уют. Освен това, с разнообразието на използваните материали, цветове и форми, тя се интегрира и в най-модерните интериори. Камината ни връща към традициите, но ги модернизира, за да са в унисон с времето ни.

Да имате в дома си камина с истински огън не е невъзможно. На първо място трябва да определите къде ще бъде поставена. В старите къщи и апартаменти, това зависи от съществуващите инсталации, докато при апартаменти ново строителство всичко е възможно. Според мястото си на поставяне, камината може да бъде:

  • облегната на зида – това е най-често срещаното разположение и се среща в старите къщи. То позволява камината да се превърне в център на интериора, около който са подредени останалите мебели.
  • ъглова – подходяща е за по-малки помещения, за да се икономиса място.
  • вградена – прави се при достатъчно дебела стена, за да се вкопае в нея или се облицова с библиотечни шкафове и стелажи, за да се постигне ефектът на вграждане.
  • централно разположена – това е съвременен вариант за поставяне, като по този начин изцяло се освобождават стените на помещението.

След като се уточни местоположението й, се избира стилът на конструкцията. Много е важно да се намери равновесието между размерите и положението на камината с пространството и стилът на интериора. Дали ще бъде класическа или ултрамодерна, това зависи от вкуса Ви и от съществуващото обзавеждане. Ако изграждате камина в извънградската си къща, можете да изберете стил рустик и да заложите на истинско открито огнище. Ако отоплителното тяло ще бъде разположено в апартамент, е по-подходящо да има по-изчистена и модерна визия.

Изключително актуални напоследък са тъй наречените „био камини”. Те използват за отопление био етанол. Той е 100 % екологично гориво, което не отделя пушеци, нито токсични газове. Производителите го определят с нулева токсичност, еквивалента на изгарянето на две свещи. За този тип камини не е необходим комин. При тях, стоманеното огнище съдържа три малки резервоара, в които се налива течното гориво, в количество, според необходимото време за горене /около 2 литра за една вечер/. За да има илюзия на истински огън, се използват различни декоративни елементи, като керамични пънове например, а странични огледала отразяват и удвояват „пламъците”.

Ако сте решили и Вие да поставите камина в дома си, направете някои предварителни проучвания. В случай, че живеете в апартамент, трябва да сте сигурни, че коминът на сградата е в идеално състояние, за да не вгорчите живота на съседите си. Подберете качествени материали за изграждането й и се грижете редовно за доброто й техническо състояние. Само така ще можете да се насладите на топлината и уютът, които камината пренася в дома.