Огнестрелното оръжие от нападението на инкасовия автомобил в центъра на Плевен е намерено близо до мястото на обира във вторник вечерта. Това е пистолет, предстоят експертизи. С него не е произведен изстрел, каза за "24 часа" говорителят на прокуратурата Добринка Матеева.

В 19,20 часа във вторник е открит и опожареният джип на похитителите. Изгорялата кола е била изоставена в квартал "Дружба", допълни прокурор Матеева. Изключително дръзкият обир е станал в 18,55 ч пред трезора на банката, чийто офис е в сградата на областната администрация.

Когато инкасовият автомобилът спира, за да бъдат занесени парите в трезора, четирима маскирани мъже нападат 2-мата охранители на възраст 66 и 59 г. с огнестрелно оръжие и палки. След удари с палка в главата на 66-годишния гард, похитителите отнасят пренасяните от служителите пари, запечатани в платнен чувал.

Точната сума още не е установена. Похитителите светкавично се качват в джип Ланд Круизер и изчезват с плячката по оживена централна улица към квартал "Дружба". Сигналът за въоръжения грабеж на инкасовия автомобил е получен чрез тел. 112 в 19,01 ч.

Екипите на полицията незабавно отцепват района. Криминалистите първо откриват огнестрелното оръжие близо до банката, а след 20-на минути попадат на опожарения джип в крайната зона на жилищния комплекс "Дружба".

Пострадалият 66-годишен охранител няма сериозни наранявания, съобщи говорителят на плевенската полиция Мариана Цветкова в сряда.

Откраднати са около 200 000 лева. Ударът е планиран след дълго разузнаване. Станал е по светло, на оживено място на крачки от съдебната палата и общината. Според криминалисти камери от сградите в съседство вероятно са запечатали грабежа.

"Записите от тези камери ще бъдат иззети като веществени доказателства в хода на досъдебното производство. Те ще бъдат щателно прегледани, за да се отделят полезни кадри. Грабителите ще бъдат обявени за издирване, когато се съберат категорични данни за участието им в обира на инкасовия автомобил", заяви прокурор Матеева. Разследването е под наблюдението на Окръжна прокуратура в Плевен.