Тази учебна година седмокласниците ще държат само три вместо пет изпита за национално външно оценяване - български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването ще бъде не с оценки по шестобалната система, а - с точки.

Балът, с който ще се кандидатства в гимназиите, също ще се формира в точки, съобщиха от просветното ведомство. За целта годишните балообразуващи оценки от свидетелството за завършване на съответния клас ще се превръщат в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15. Колко точно ще е броят на максималните точки, които детето може да получи на тестовете, все още не е ясно. Очаква се това да зависи от броя на задачите.

От лятото на следващата година диплома за завършено основно образование ще се взема и след завършен седми клас, както изисква новата структура на образованието. Тогава децата ще трябва да избират дали да останат в същото средно училище (СУ) или да кандидатстват в гимназия - езикова, профилирана (математическа или природоматематическа) или професионална. Предполага се, че в гимназиите, които не са сред най-желаните, ще може да се кандидатства и с по-малък брой точки, което значи нисък резултат на изпитите. Досега двойките спираха такава възможност.

Тази учебна година изпитите за национално външно оценяване след четвърти клас остават четири - по български език и литература, по математика, по човекът и обществото и по човекът и природата. С оценката по математика ще може да се кандидатства за математическите гимназии.

Държавните зрелостни изпити ще бъдат на 19 май (по български език и литература - б.а.) и на 22 май 2017 г. (по предмет по избор - б.а.), а раздаването на дипломите за средно образование ще е до 22 юни 2017 г. Новото е, че догодина учениците от професионалните гимназии ще могат да държат изпит по професия вместо втора матура, предметът за която е по избор. Останалите пък ще могат да избират и предмети като изобразително изкуство и музика.

От 2020 г. изпити за национално външно оценяване ще се държат и в десети клас, когато учениците ще завършват първия гимназиален етап. Тестовете ще бъдат не по предмети, а по теми - "грамотност в областта на четенето", "математическа грамотност", "грамотност в областта на природните науки", "обществени и граждански компетентности", "компетентности по чужд език" и "дигитални компетентности". Вероятно първите два ще са задължителни, а останалите - по избор.