Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" за Сюлейман Сидики. Той е афганистанец с германско гражданство, за който е издадена европейска заповед за арест от германските съдебни власти, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Сидики се издирва за членство в терористична организация. Немските власти са го следели допреди две седмици, когато изчезва, за да бъде открит и задържан в България. Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Европейската заповед за арест е валидно издадена. Описаните в нея престъпни деяния съставляват престъпления и по българския наказателен закон и не са погасени по давност.

Предстои съдебно производство по допускане изпълнението на европейската заповед за арест, за нуждите и целите, на което явяването на лицето следва да бъде обезпечено.

Определението за мярката не е окончателно и може да се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

27-годишният Сидики е бил член на терористични групи и е участвал във военни обучения на "Ал Кайда" на територията на Германия и Афганистан.