България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух в нова класация на държавите на Световната здравна организация, публикувана днес. 

Със 118 смъртни случаи на 100 хиляди, държавата ни е на незавидната втора позиция, веднага след Украйна – със120/100 хил. случая в следствие на замърсяването с фини прахови частици в различните държави, сравнени на база глава от населението на всеки 100 000 души. На трето място е Беларус, а на четвърто Русия.

Вероятното обяснение за силното замърсяване в тези държави е тежката индустрия, посочва британския вестник "Гардиън".

Организацията публикува за първи пътинтерактивни карти, които очертават опасни региони със страни, надвишаващи позволените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха. 
И в предишни свои доклади, агенцията на ООН предупреждава, че фините прахови частици от автомобилите, електроцентралите и други източници убиват 3 милиона души по света всяка година. В това последно проучване, СЗО за първи път класира данните си, разпределени по държави. 

В тази подредба Китай е на 10 позиция със 76 смъртни случая на 100 000 души, и Индия – до 27място, с 49 души на 100 000.Последните места са за Исландия, Финландия и Канада.

Иначе в световен мащаб 92% от населението живее е държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите нива и стандарти, зададени от СЗО.

В другата подредба на държавите в новия анализ на СЗО, най-лошо е положението в трите големи държави сред общо 184 проучвани държави: в Китай, където над 1 милион души умират от мръсния въздух през 2012 г., поне 600 000 – в Индия и над 140 000 в Русия.

Сериозно е положението в индустриална Германия, където има 26 160 смъртни случая през 2012 г. Великобритания е на 25 място с 16 355 смъртни случая, предоставили данни. Франция – с 10 954 за същата година. В следствие на замърсения въздух в САЩ има 38 043 загинали през 2012 г. В тази подредба България е с общ брой 8 634 смъртни случая,което изглежда сравнително малко, но това се обяснява с малочислеността на населението, но представлява значителен дял от смъртността, както показва първата графика. 

Причините зад високата смъртност

Основният проблем са малките фини прахови частици от 2,5 микрона, известни като PM2.5, които проникват в белите дробове и са замърсителят на въздуха, който най-директно е свързан с повишен риск от смърт.

Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, работещи на въглища заводи и изгаряне на отпадъци, установява анализа. С уточнението, че не винаги човешката дейност е причината за мръсния въздух, прашните бури в близост до пустини също допринасят за замърсяването и обясняват отчасти защо Иран е на 16-та позиция по общ брой смъртни случаи – 26 000 годишно.

Канада и скандинавските страни са ограничили планово замърсяването на въздуха, подобен пример следва в момента Франция.

Мария Нерия, оглавяваща "Обществено здраве" в СЗО и отдел за околна среда, коментира пред "Гардиън", че управляващите вече са изправени пред фактите, с наличието на точна информация. "Сега разполагаме с данни колко граждани умират от замърсяването на въздуха. И това, което установяваме е много лошо. Сега няма никакви оправдания за бездействието "

"Замърсяването на въздуха на глобално ниво е основен риск за общественото здраве. Значителен брой човешки живота могат да бъдат спасени, ако нивата на замърсяване на въздуха се намали," коментира резултатите Гейвин Шадик, ръководител на международния екип, работил по обработването на данните.

Шестнайсет учени от осем международни институции са работили със СЗО по анализа, който обединява данните от 3 000 места, които измерват нивата на замърсяване чрез мониторинг, моделиране и сателит.