Избухналият в края на 2015 г. скандал с манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen AG взе поредната си жертва. На свое заседание Бордът на директорите на германския производител взе решение да освободи главния инженер на Audi – Щефан Книрш, който влиза и в управата на компанията от Инголщад.

Причините за раздялата с топ-мениджъра и главен специалист по задвижващите агрегати в Audi не се съобщават. Според агенция Automotive News обаче раздялата с Книрш е именно заради скандала „Дизелгейт”, като е част от споразумението с американските власти. Разследване на независимата юридическа кантора Jones Day доказа, че Книрш е знаел за използването на софтуер, който лъже за екологичните данни при 3,0-литровите агрегати на Audi. Въпреки това, по време на разпитите си инженерът е излъгал разследващите, като е отрекъл за наличието на подобна техлология.

Вече бившият главен инженер на Audi започна работа в компанията още през 1990 г. Тогава той постъпва в отдела за конструиране на двигатели, а през 1996 г. преминава в Porsche, където 5 години по-късно оглавява отдела за разработка на нови агрегати. През 2013 г.. Книрш се завръща в Audi, като влиза и в състава на съвета на директорите. От 1 януари тази година доктор Книрш оглавява департамента за изследвания и нови разработки на компанията.

Всъщност Книрш е поредният топ-мениджър, който е принуден да напусне Volkswagen AG след скандала. Така той последва бившия генерален директор на концерна Мартин Винтеркорн, както и бившите главните инженери на трите водещи марки - Volkswagen (Хайнц-Якоб Нойсер), Audi (Улрих Хакенберг) и Porsche (Волганг Хатц).