Срещата на хората с по-развити цивилизации може да се окаже подобна на тази на коренните жители на Америка с Колумб.

Британският физик и нобелов лауреат Стивън Хокинг смята, че извънземните съществуват, но ние, хората, трябва да бъдем внимателни при търсенето им, предава думите на учения CNET.

В регулярното си предаване по платения телевизионен канал CuriosityStream Хокинг предупреди, че срещата на хората с по-развити цивилизации може да се окаже подобна на тази на коренните жители на Америка с Колумб. „Тази среща не завърши добре”, каза Хокинг.

Той защити тезата си за съществуване на извънземни с аргументите на математиката. Във Вселената има 100 милиарда галактики, всяка от които се състои от милиони звезди. От математическа гледна точка, самите цифри навеждат на мисълта за съществуване на живот извън нашата планета.

Отделен въпрос е как биха изглеждали извънземните. Може да се окаже, че те са микроби, едноклетъчни животни или червеи, коментира Стивън Хокинг скорошното откриване на планетата Gliese 832c, която се намира на разстояние само 16 светлинни години от Земята.

Известният астрофизик предполага също, че жителите на други планети могат да използват нашата Земя като източник на ресурси, в случай, че те са по-развити отколкото сме ние, хората.