В 51-о ще местят провинилите се в друго школо, в Бастилията извиняват само срещу копие от амбулаторен лист

Училищни директори затягат контрола срещу фалшивите медицински бележки за извинение на отсъствия от клас, като за целта въвеждат поредица от нови мерки в правилниците си, показа проверка на „Монитор“. Така например в правилника на столичното 51-о СУ „Елисавета Багряна“ вече е записано, че представянето на фалшива медицинска бележка ще се санкционира с преместване в друго училище. Директорът Асен Александров, който е и съветник на образователния министър Меглена Кунева, обясни, че въпреки строгата мярка, която се въвежда, всеки случай ще се разглежда индивидуално. Това е измама, проблемът не е толкова в това, че детето ще отсъства няколко дни, а в това, че ние трябва да възпитаваме учениците на манталитет, коментира той.

Още в началото на учебната година вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева обяви, че ще работи съвместно с Министерството на здравеопазването в посока затягане на режима относно представянето на фалшиви медицински бележки, така че порочната практика да се пресече. Преди да има промени на национално ниво обаче отделни училища вече са взели мерки.

Друго столично учебно заведение, което е взело на прицел фалшивите извинителни бележки, е 31-о СУЧЕМ „Иван Вазов“ известно още като Бастилията. Така от тази учебна година отсъствията по болест на учениците, които учат там, ще се извиняват само срещу копие от амбулаторен лист, издаден от личния лекар. По този начин в училището отпада досегашната практика, при която отсъствия по болест се извиняваха с обикновена бележка, с която учениците можеха лесно да се сдобият, ако решат да злоупотребят и да накарат някой да им я напише. Директорката на 31-о СУЧЕМ Надежда Николчева коментира, че е крайно време да се реши проблемът с фалшивите бележки. Тя допълни, че мярката, която се въвежда, е взаимствана от училища във Враца.

Освен мерки срещу отсъствията, част от големите училища в страната въвеждат и редица похвати за засилване на сигурността. В 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ например родителите на децата от начален курс ще получат баджове вероятно от 1 октомври.