Гражданската инициатива "Спаси, дари на..." изтегля своя представител в Обществения съвет на фонда за лечение на деца Десислава Хурмузова, съобщиха от организацията. Това е вторият член на обществения съвет, който се оттегля в последните дни, след като наскоро молба за освобождаване подаде и националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, припомня в. "Сега".

"Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април", заявяват от "Спаси, дари на...". На тази дата показно беше арестуван бившият директор на фонда Павел Александров, на негово място беше назначен педиатърът Владимир Пилософ. Прокуратурата още разследва обвиненията, повдигнати на бившия шеф на фонда. Те са за наемане на апартаменти в Париж на завишена цена, подбор на едни и същи външни експерти за становища за купуване на импланти, и за това, че като медицински разходи са плащани и транспортни и логистични услуги при лечение в Турция. 

От "Спаси, дари на..." припомнят, че след арестите във фонда работата му е силно затруднена. Освен това смятат, че "общественият съвет е превърнат в параван, зад който директорът Пилософ прави каквото си иска". "Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседанието да пише съвсем друго. Стана практика и на заседанията да се представят за разглеждане заявления буквално в насипно състояние - без становища, без оферти, със сгрешени диагнози, имена и входящи номера. Има и случай на подменени експертни становища - експертът е дал положително становище, но на съвета се представя като отрицателно", твърдят от "Спаси, дари на...". "От тук до фактическото премахване на ОС крачката е къса и те ще я направят, защото е такава изначалната им цел - да няма граждански контрол върху дейността на фонда и родителите да бъдат максимално сплашени и послушни. Защо са им необходими сплашени родители е въпрос, на който всеки може сам да търси отговор", допълват от организацията.

Невъзможността за работа на обществения съвет с новата администрация на фонда беше и причина за напускането и на доц. Буева.