Близо 10 дни циганско лято ни очаква около Димитровден, прогнозира климатологът Георги Рачев от Софийския университет "Свети Климент Охридски", пише "Телеграф".

"Димитровден е скоро и ще разберем каква е точната му продължителност. Засега прогнозата сочи, че то ще бъде доста дълго. Може да продължи около десетина дни", уточнява специалистът. Циганското лято е период на слънчево и сухо и относително топло време, което се наблюдава около празника в края на октомври. Това значи, че до Димитровден няма да имаме топли дни.

В края на септември се очакват няколко поредни дни със слънчево, сухо и относително топло време от порядъка на 22-24 градуса.

В началото на октомври ще има леко захлаждане, след което ни очаква топло и сравнително сухо време. Месецът ще бъде с нормални температури и засега се очакват по-малко валежи от това, което се наблюдава през последните години.

Малко по-топла зима от обичайното през последните 30 години прогнозират световните метеорологични станции. Въпросът не е дали ще бъде топла, а колко ще бъде топла, уточнява доцент Рачев. "Засега прогнозата сочи градус-градус и половина по-високи температури за цялата зима. Това е доста, защото става въпрос за трите зимни месеца, а това са почти 100 дни от годината и говорим за цялата земя, не само за България", уточнява доц. Рачев.