13 ромски семейства – български и румънски, буквално подлудиха френския град Монтрьой. Причината е, че трябва да бъдат изселени от нелегалния катун, който си спретнали в покрайнините му, а в същото време не приемат условията, които им предлага общината.

До това се стига след протести, продължили близо два месеца, шумът от които премина Ламанша и стигна до страниците на британското издание "Дейли мейл".

Именно британският ежедневник разказа и историята, която е успяла да разцепи жителите на Монтрьой.

На клетниците им се налага да спят на улицата, въпреки че сред тях има 19 деца, алармират активисти. От другата страна пък са жители на града, които не считат, че трябва да се съобразяват с хора, нарушаващи разпоредбите, строейки си нелегални катуни.

От няколко седмици ромите се ступват всеки ден пред стените на града и с викове настояват кмета Патрис Бесак да им намери алтернативни жилища. Обещани са им общежития, но те не ги одобряват, защото били далеч от града и децата им не можели да ходят на училище, допълват "Дейли Мейл".

Драмата е започнала в средата на лятото и продължава до сега.

"Правителството ни третира като кучета", жалва се една от потърпевшите, окичена в злато и цялата в татуси. Нейното най-малко дете е на 3 месеца. Мъжът й коментира от своя страна, че се страхува за себе си и семейството си, особено през нощта.

Друга ромска майка пък се притеснява, че децата й няма къде да се изкъпят, а ако не го направят, в училище се оплакват от тях, че миришат лошо.

По думите й репутацията на ромите там така или иначе е, че миришат, което я карало да се чувства дискриминирана. Други казват, че са готови да се преместят в каквито и да е жилища, дори и най-мизерни, но да са защитени от ксенофобски атаки.

Активисти за човешки права твърдят, че принудителното изселване на семейства от Монтрьой е част от надигаща се вълна от дискриминация и ксенофобия срещу ромското общество във Франция.

Справка показва, че броят на ромите в Източна Европа е нараснал до 12 милиона, като най-голяма част от тях живеят у нас, в Румъния, Словакия и Унгария. Във Франция през 2014 г. са преброени около 500 000 роми.