Полският парламент реши днес да продължи работата по закона, забраняващ напълно абортите и отхвърли предложението за либерализиране на настоящия закон.
Предложението за закон, забраняващ напълно абортите, е депозирано в парламента от комитет на гражданска инициатива, нарекъл се Спрете абортите!. 
Инициативата е събрала около 250 000 подписа в подкрепа на проекта на закона. Той предвижда пълната забрана на абортите с едно изключение - когато животът на бременната жена е в непосредствена опасност. 
Проектът предвижда наказване със затвор до пет години на лекарите и на други лица, участващи в извършването на абортите, както и на пациентките, подложили се на аборт. В него се допуска възможността съдия да разреши наказанието срещу пациентките да бъде отменено. 
По-либералният проект на закон беше внесе в парламента от комитет, нарекъл се Спасете жените. Той предвиждаше безусловно право на аборт до 12-ата седмица на бременността. На първо четене в полския парламент днес този проект беше отхвърлен от депутатите. 
По-рестриктивният проект пък беше пратен в парламентарната комисия по правосъдие и права на човека, която ще трябва да работи върху него, преди да го предложи за гласуване от депутатите. Според анализатори проектът може да остане там дълго време и може да излезе оттам без параграфа, предвиждащ наказания за жените, които се подлагат на аборт. 
Депутатите решиха да изпратят в същата комисия и проект на закон, внесен от група парламентаристи, който цели да ограничи процедурите по ин витро оплождането. Този проект забранява по-специално замразяването на ембриони, смятани от авторите на закона за човешки същества още от проникването на сперматозоида в яйцеклетката, още преди те да бъдат имплантирани в матката.