Няма различие по необходимостта от референдуми, въпросът е да се провеждат на базата на ясно формулирани въпроси и вотът да бъде задължителен. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан след срещата си с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации.

Според Местан в противен случай се поставя въпроса за отговорността за резултатите от референдума. Той поясни, че в представителната демокрация, когато решението се вземе от едно или друго мнозинство, и то се окаже неработещо или грешно, се носи политическа отговорност – загуба на власт и дори наказателна отговорност за политическите сили, ако е прескочен закона.

При референдума целокупният народ се счита като единен политически субект. Народът не може да греши, суверенът не може да греши, подчерта лидерът на ДПС.
Според него, за да се предпазим от възможни неблагоприятни последствия като от последния референдум, референдумите трябва да се провеждат след широка разяснителна кампания, за да бъде истински и информиран вота на българските граждани.

"Прибързано формулиран референдум може да даде опасни резултати, защото невинаги възможно най-демократичната процедура дава възможно най-демократичния резултат", посочи Местан.

Президентът Росен Плевнелиев също коментира темата след разговора си с ДПС.

"Споделих своето притеснение, че по стартираните от мен процедури за Национален референдум няма движение и не виждам развитие по казуса. От друга гледна точка, споделям виждането, че законът за референдумите трябва да бъде пипнат, трябва да имаме дебат как да направим референдумите в България като един работещ инструмент, който може да върне гражданите обратно към своята държава, да легитимира институциите и да върне доверието."

Президентът подчерта, че според него гражданите трябва да се произнасят по въпроси от фундаментално значение, какъвто е въпроса за техните изборни права.
"Затова трите въпроса са съществени, те могат само да помогнат за един национално отговорен дебат, както искаме да подобрим изборната система", каза Росен Плевнелиев.