Хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица. Над 150 000 души в България страдат от тях. 17,5% от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, почти половината умират. Това съобщи за „Монитор” водещият специалист по диетология и диететика и преподавател в Медицинския университет проф. Донка Байкова. Сред хранителните разстройства вече е и ново болестно вманиачаване - прегорексия, което засяга бременните жени.

Те първоначално започват да подбират и намаляват храната, уж спазвайки здравословен начин на хранене, докато стигнат до пълен отказ. В същото време тези бременни започват да спортуват интензивно, за да запазят фигурата си от преди забременяването, допълни проф.

Байкова и уточни, че те обикновено обменят „съвети” и „рецепти” в закрити групи в социалните мрежи под наименования, които с нищо не подсказват с какво се занимават. По мнението на проф. Байкова в България тези пациентки са все още малко, но има тенденция към увеличаване.

Друго сравнително ново заболяване у нас, свързано с храненето, е орторексията. Изразява се в болестно вманиачаване по здравословното хранене. Така някои важни храни се изключват от менюто им - набедени за нездравословни, и не се яде нищо, което не е абсолютно чисто, пише dariknews.bg. Стига се често и до социална изолация, защото хората с орторексия не искат да излизат и да ядат нещо, приготвено от някой друг.