Около 10% от млечната продукция се изнася зад граница, като основно експортираме бяло самалумерон сирене. Това съобщи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България по време на първия национален събор „Млечни път на България през вековете“, цитиран от Монитор.По думите му сред основните пазари са както страните ЕС, така и държави като САЩ, Йордания и Ливан. Според него имитиращите продукти, които понякога стигат и до външните пазари подкопават доверието в българските млечни продукти там.

Зоров припомни, че за сирене от мляко цената в магазина е нормално да е около 10 лв. Той обясни, че по стандартите, за 1 кг сирене трябват 7 л мляко, като цената на суровината е 0.60-0.65 лв. за литър и допълни, че мляко с нужното качество, което се внася от ЕС излиза по 0.75 лв. Браншовикът призна, че има недостиг на качествено мляко.

„Само в определени периоди от годината има излишък, но тогава суровината не отговаря на показателите за направа на качествено сирене и кашкавал по БДС”, обясни Зоров. За това, по думите му, около 10% от преработеното мляко и 25 на сто от висококачественото е внос от ЕС.