Пловдивчанката Магдалина Вълчанова е един от най-успелите български модели и носителка на титлата „Мис Вселена България 2000“. Тя е основател и директор на неправителствената организация „Face to face“-България. Регистрираното през 2002 г. сдружение е част от глобалната кампания на ООН „Face to Face International“. Основна цел на организацията е борбата с трафика на хора и насилствената проституция. Сдружението е реализирало редица кампании и проекти за превенция на трафика на хора и е подпомогнало финансово десетки деца от социални домове. 
Маги Вълчанова е продуцент на конкурса „Мис Национален отбор“, който тази година на 20 ноември за първи път ще излезе от София и ще направи дебют на извънстолична сцена в русенската „Булстрад Арена“. Специално за „Утро“ Маги разказа за проекта и за възможността една от носителките на титлата „Мис Национален отбор“ да защити красотата на българката на международния конкурс за красота „Мис Вселена“ 2016.


- Маги, как се роди идеята конкурс-спектакълът „Мис Национален отбор“ да излезе от София и да направи дебют на голяма сцена и пред много зрители в „Булстрад Арена“?
- Идеята се роди някак естествено. Има няколко причини, които насочиха вниманието именно към Русе. Първата е, че тази година Русе е Европейска столица на спорта, а „Мис Национален отбор“ е конкурс, в който се избират талисмани на националните отбори по футбол, волейбол и баскетбол.
 Втората причина е страхотната „Булстрад Арена“. За реализирането на спектакъл като „Мис Национален отбор“ е нужна зала с добра акустика и добри технически възможности, с каквито залата разполага. Аз бях на откриването и наистина бях впечатлена. 
Третата причина е самият град Русе и утвърдените традиции в културната сфера. Русенската публика е известна като страхотна и е мечта на много български артисти. Мечтая си да имам и аз пълна зала с русенска публика за финала на „Мис Национален отбор“.
- Какво да очаква русенската публика?
- Публиката може да очакват спектакъл, който е единствен по рода си в България. Механизмът за реализация стъпва на утвърдени модели в чужбина. Ще видят една супер продукция, българска и качествена, с елементи от българския фолклор. Красотата на българската жена ще бъде представена по-много стилен и същевременно атрактивен начин.
- Разкажи какво представлява състезанието, какъв е регламентът и с какво се отличава от останалите конкурси?
- „Мис Национален отбор“ е конкурс, в който се избират 3 победителки, които получават титлите Мис Национален отбор по футбол, Мис Национален отбор по волейбол и Мис Национален отбор по баскетбол. Тази година ще въведем и избор на резерви, тоест момичета, които да заместват титулярките. Всеки отбор си има резервен отбор, така че и при нас ще стане така. Работата е доста, така че всяко момиче ще има изява и принос. 
Основната разлика с другите конкурси за красота е, че победителките в нашия конкурс стават талисмани на съответните национални отбори за две години и през цялото време се занимават с благотворителна дейност. Основната им задача е да популяризират българските традиции на спортните първенства, които се случват в България. Победителките трябва да посрещат отборите-гости в народни носии и мускали български розов парфюм. Така създават едно положително чувство у чуждите спортисти, които идват да играят у нас. Приятно е, когато кацнеш, да те посрещне една усмихната красавица, която да ти подари за спомен български парфюм. Проектът е авторски, български, и засега се реализира само в България, но имаме намерение да бъде разпространен и в чужбина, когато е разработен достатъчно. Сега е като прохождащо бебе и наистина има нужда от подкрепа, за да проходи стабилно. Другото много различно нещо от останалите конкурси е журито. Имаме строги критерии за жури. Спонсор не може да седне на масата на нашето жури. Тази чест е само за официални лица, свързани със спорта и представители на съответните 3 спорта. Жури на „Мис Национален отбор“ са били Свилен Нейков като министър на спорта, Стефка Костадинова, Любо Ганев, Владо Николов, Данчо Йовчев като зам.-министър на спорта, Георги Глушков, Данчо Лечков, Емил Костадинов и др.
И тази година талисманите ще бъдат избрани от спортни звезди, които ще пътуват специално до Русе. Целевата група на конкурса са основно млади хора и фенове на съответните национални отбори.
- В тази връзка в какъв състав ще е журито, което ще оценява момичетата?
- Все още не е готов списъкът с журито. Ще го обявим на по-късен етап.
- Спомена, че конкурсът се провежда на две години, какво се случва през този период, какви са ангажиментите на момичетата, които стават „Мис Национален отбор“?
- Носителките на титлата „Мис Национален отбор“ се превръщат в посланици на българския спорт и в своеобразни емблеми на България по света. Те имат задължения към отбора, които включват: присъствие на всички официални мачове; посрещане на отборите - гости на летището с народни носии и мускали розов парфюм; участия в множество публични изяви и социални дейности през двете години.
От 2015 година носителките на титлата „Мис Национален отбор“ представят България на международния конкурс за красота „Мис Вселена“. Миналата година „РАРА АВИС“ изпрати Мис „Национален отбор по футбол“ Радостина Тодорова, която направи фурор в Лас Вегас, САЩ, и постигна международна публичност, благодарение на грешката на водещия Стийв Харви. 
Феновете на трите отбора още отсега са в спор талисманът на кой отбор ще представя българската красота догодина на „Мис Вселена“ в Манила, Република Филипини.
- А какви са изискванията към участничките в конкурса? Има ли ограничения във възрастта?
- Възрастовата граница е 18-28 г. Както казах вече, това не е обикновен конкурс за красота, а конкурс с кауза. „Мис Национален отбор 2016“ търси момичетата, които са достойни да застанат до най-добрите български спортисти и да представят България по нетрадиционен начин пред света в следващите две години.
Направихме вече кастинг и имаме 16 финалистки. Има представителки от Разград, Габрово, Плевен, София, Дряново, Казанлък, Пловдив, Варна, Сливница, Луковит, Враца, Русе и Стара Загора.
Важно е момичетата да разбират каузата и приноса, които трябва да направят за развитието на проекта. Трябва да обичат спорта и да са спортна натура, не е задължително да са били професионални спортистки. Тази година обаче в конкурса има доста момичета, които са се занимавали със спорт професионално. Представителката на Русе Радостина Стоянова, например е бивша професионална атлетка с много лични постижения.
- Какви са най-важните качества, за да се окичи една участничка с приза „Талисман на национален отбор“?
- В журито на кастингите имаме професионален психолог, чиято задача беше да гледа за личностни качества, маниер, характер. Кастингът се провеждаше под формата на интервю. Мисля, че подбрахме най-подходящите и надежни момичета. Журито на финала ще ги избира по красота, сценично поведение, артистичност и цялостно личностно излъчване.
- Как протичат и какво представляват предварителните кастинги?
- Кастингите продължиха 3 дни. Явиха се приблизително 1000 момичета от цяла България. Журито на кастингите е от 4 члена - аз, спортната журналистка на БНТ Василена Матакева, професионален психолог и всеки ден имахме различна спортна звезда-гост.
За да отсеем 16-те финалистки, спомогнаха селекционерът на Националния отбор по волейбол Пламен Константинов, бившият футболен национал Христо Йовов и бившият баскетболен национал, известен от риалити „Фермата“, Симо Найденов.
- Какво предвижда програмата на грандиозното шоу на 20 ноември в „Булстрад Арена“?
- В програмата тази година ще участват 10 млади български артисти като Орлин Павлов, Михаела Маринова, Павел и Венци-Венц, Пламен и Иво, Калин Вельов, Нина Николина, Тория и Габриела Йорданова. Музиката е съобразена с младата ни аудитория и артистите ще пеят на живо, докато момичетата дефилират.
- В колко кръга и с какви тоалети ще дефилират момичетата?
- Момичетата ще се представят в общо 5 дефилета и ще дефилират на подиум 15 м. Цялата сцена ще е огромна ще стига до средата на залата. Костюмите за всяко дефиле се правят по поръчка. Тази година с помощта на 14 студенти от специалност „Мода“ на Националната художествена академия с ръководител доц. д-р Мариела Гемишева ще бъдат представени 16 авторски костюма, вдъхновени от българските традиции и символи. Тези костюми ще бъдат използвани после от победителките по време на изявите им с националните отбори. Това е само едното дефиле. В останалите дефилета момичетата ще се представят в спортни костюми, бански костюми, официални рокли. Всичко се прави по поръчка в момента, за да изглежда хем стилно, хем атрактивно.
- Как приемат спортните федерации конкурса?
- Добре. За съжаление, националните отбори по футбол и баскетбол нямат успехи години наред. Въпреки всичко се стараем да популяризираме и техните мачове и събития. „Мис Национален отбор“ е фен на отбора и го подкрепя и в добри, и в лоши моменти. Най-професионално работим с волейболната федерация, която подкрепя проекта от самото му създаване. Но не делим отборите по никакъв начин. Посрещаме на летището отборите-гости на всеки един и се старем да превърнем това в традиция. Ходим и на мачовете на всички отбори.