България е на първо място в Европа по употреба на цигари сред 16-годишните ученици, отчете Националният център по обществено здраве. Изследване на Eвропейския център по наркомании показва, че в Европа се наблюдава спад в употребата на алкохол и цигари сред тинейджърите.

Сред българските ученици на 16 години усещането за лесен достъп до един от най-разпространените наркотици - канабисът е в постоянно нарастваща тенденция за разлика от тенденцията в другите европейски страни. Това е един от най-стряскащите изводи от най-новото проучаване на Европейския център за наркомании в партньорство с българския Национален център по обществено здраве и Центъра по наркомании.

Тревожните изводи за употребата на цигари, алкохол и наркотици сред 16-годишните у нас от европейското сравнително проучване се потвърждават от разговора ни с ученици от централно столично училище, които казват, че често се веселят с пиене и цигари, а най-лесно дрогата се намира около и в училището.

Най-стряскащото в изследването на трите зависимости - цигари, алкохол и наркотици е, че младите у нас смятат, че е лесно да си доставиш дрога.

Според Момчил Василев, директор на Националния център за наркотици посочи, че по техни данни в токсикологията в "Пирогов" преобладат лекуваните наркомани, употребяващи канабис.

България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата. Въпреки строгите правила, свързани с тютюневите изделия в повечето страни, в Европа над 60 на сто от подрастващите продължават да посочват сравнително лесен достъп до тях.