Висок процент на деца с увреждания има сред ромите от с. Мечка. Една от основните причини за това са кръвосмешенията. Сред тях има много дълбоко вкоренени традиции да създават поколения само сред роднините си.

Тяхната общност пристига в България през 1964 година - фамилия от около 50 души, които идват от гръцкото село Софу, откъдето са изгонени, а там се преселват от Турция. Техният произход е по-скоро турски, но са известни като гръцки цигани.

От тези 50 души започва възпроизвеждане до около 1000 души в момента. Процентът на децата с увреждания при тях е доста висок, но официална статистика за това няма, тъй като не е правено отделно изследване върху тази общност.

Те самите казват, че не допускат други около себе си и дори да има хора, които са от сходен етнос, когато не са от техния род, това е много различно за тях.

Едно от семействата се съгласи да говори пред камерата на bTV, въпреки че това е тема табу.

Ибрахим и Анифе са мъж и жена, но същевременно са и четвърти братовчеди, защото традицията в общността им не предполага да се женят за чужди.

Те са сред най-далечните роднини, създали поколение в Мечка. Твърди се, че там има и деца, създадени от първи братовчеди.

Казват, че от 60-те години досега са станали вече над 3000 души.

„Ние много, много не се делим тук... Братски, братски деца – братовчеди, не само в Мечка. Ние сме в Бохот, в Тодорово”, обяснява Ибрахим Расимов.

За тази общност кръвосмешението е норма. Признават и, че има проблеми с децата – някои не могат да говорят, други не могат да ходят, обяснява Ибрахим. 

Кметът на близкото до мечка село Буковлък познава културата и начина на живот на така наречените гръцките цигани.

Като полицай Росен Русанов се е сблъсквал с шокиращи прояви на културната особеност на тази общност.

Разказа, че е задържал мъж, който е бил с племенницата си в едно легло.

Дори интимни отношения между родители и деца не са табу в общността. Русанов обясни, че е хващал в едно легло и баща с дъщеря.

В тази общност има много висока криминогенност – бившият кмет вижда връзка между тесните роднински връзки и високата престъпност. Росен Русанов разказа, че при гръцките цигани престъпленията са много по-дръзки, свързани с голяма жестокост и агресия. По думите му техният почерк не може да се сбърка. Много от тях са много садистично настроени, влизат по къщите, вършат убийства.

Повечето деца от общността се записват с неизвестен баща, а майката получава социални помощи като самотен родител. Общността извършва сватбени ритуали между роднини по своя вътрешни традиции, извън контрола на властите.

Дори по-грамотните представители на общността, които са наясно какви са последствията от кръвосмешението, държат капсулацията на общността да продължава.

Расим и Анинфе нямат граждански брак, държавата няма информация кой е биологичният баща на децата им, имаш шестима внуци. Твърдят, че са продукт на децата им с техни пети братовчеди.

Почти 100% от населението на Мечка получава социални помощи. В деня, в който снимаме, селото е празно, защото са пуснали помощите.

Децата с увреждания също се подпомагат от данъкоплатците, но държавата никога не е потърсила причините за многото увредени деца.

Висок риск от мутации има при връзки между близки роднини. Ако имаме в първо, трето или в пето поколение един дядо и една баба, честотата на определена мутация ще бъде по-висока. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” националният консултант по генетика проф. Иво Кременски.

„Всички в нашите 22 – 25 000 гена имаме десетки мутации и има известни над 3000 болести, при които, ако в един и същ ген се появи мутацията, има риск от 25% да се появи болест и двама от четиримата да продължат да носят тази мутация. Проблемът е да не попаднем едни и същи в двойката в един и същи ген да носим мутация”.

Затворените общности са известни, допълни професорът и даде като пример евреите ешкенази, при които има много болести.

Иво Кременски допълни, че в Кипър 26% са носители на най-честата болест - бета таласамията, тежката средиземноморска анемия, но там не се раждат болни от анемия, защото, за разлика от България, всички си правят изследвания още от бременността.

От 3 до 5 % е генетичният риск при раждането. Генетичните изследвания са безплатни, обясни националният консултант.

„Нека всяко семейство да се огледа и да види, близки роднини ли са и какви са – българи ли са, роми ли са, турци ли са”.

Кръвосмешението го има само в една ромска каста – при кардарашите, обясни лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев и допълни, че в другите касти това го няма и се избягва.

Всички се борим срещу, това деца да раждат деца. Това категорично трябва да спре, допълни Кънчев.

Кръвосмешението, което се преследва от закона, е между майка – син, баща – дъщеря, брат и сестра, каза Цветелин Кънчев. „Първите братовчеди вече не се броят толкова, за вторите пък изобщо казват, че няма роднинска връзка”.

Иво Кременски каза, че са изследвали хиляди роми в България, открити са над 12 гена, които не са ромски и ги има при всички. Имаме медицински медиатори, които са над 100, осигурени са и генетични изследвания, държавата може да се справи с това, категоричен е професорът.