Следваща катастрофа, подобна на случилата се в Чернобилската АЕЦ, може да се случи скоро. Това заявяват група учени от университета в Съсекс, които са анализирали над 200 ядрени аварии. Учените са изложили своите заключения в статия, публикувана в Risk Analysis, пише Лента.ру.

Изследователите са установили, че макар и да се предприемат усилия за предотвратяване на инциденти с ядрени реактори, големи катастрофи може да се случат по-често, отколкото 1-2 пъти на век.

Нещастни случаи като този в АЕЦ „Три Майл Айлънд“ в САЩ от 1979 г., може да стават по-често от веднъж на 10-20 години.

Учените са проучили доклади, научни статии, прессъобщения, официални документи и медийни публикации. Те са оценили щетите от всяка случилата се авария, като са взели предвид фактори като загуба на имущество, глоби, застрахователни плащания и възстановяване на околната среда.

По думите на специалистите стандартната методология, използвана от Международната агенция за атомна енергия за прогнозиране на аварии и инциденти, е недостатъчна. Необходимо е да се усъвършенстват технологиите, използвани при създаването на ядрените реактори.