Според Агенцията на САЩ за гранично патрулиране, почти 1800 роми са навлезли в страната от Мексико през 2016 година.

Тази тенденция се е увеличила значително – само през миналата година в страната са влезли 400 роми, а през 2008 г. по-малко от сто, пише NewEurope, цитиран от "Фокус".

Растящите антимигрантски чувства в Европа са една от причините за увеличаването на ромите, най-вече от Източна Европа, мигриращи в Калифорния.

Откакто България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., голямо количество роми се мести в Западна Европа, срещайки съпротивата от правителствата и от общественото мнение.

Заради това ромското малцинство в Румъния и в България започва да гледа на САЩ като на нова цел за мигриране, която е приемана като значително по-готова да ги приеме.

"Хората са толкова отчаяни, че се опитват да поискат убежище в САЩ", заяви Етел Брукс, председател на Европейския център за ромските права.

Тази тенденция изглежда, че се е разпространила из цяла Румъния. Според Валериу Николае, специален представител по ромските въпроси към Съвета на Европа, той е предупредил посолството на САЩ в Букурещ преди пет години, че все повече роми ще се запътят към САЩ.

Мрежа от румънски и мексикански трафиканти на хора превозват ромите през океана, а след това им помагат да пресекат границата между САЩ и Мексико при Тихуана. Валериу Николае заяви, че цената за превозването е около 20 хил. евро на човек.