Бъдещето на Сирия не трябва да зависи от съдбата на президента Башар Асад. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в откриващата реч на общополитическите дебати на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Бан призова всички държави, които имат влияние върху страните в сирийския конфликт, да ги убедят да прекратят сблъсъците и да седнат на масата за преговори.

"Отдавна е назрял моментът за политически промени. След всичкото това насилие в страната и неефективното управление бъдещето на Сирия не трябва да зависи от съдбата на един човек", каза Бан.

За него това е прощална изява на общополитическите дебати на годишната сесия на ООН, тъй като мандатът му изтича в края на годината.

Генералният секретар обвини сирийското правителство за смъртта на повечето цивилни по време на петгодишната война в Сирия и каза, че "влиятелните покровители, които продължават да захранват машината на войната, също са с изцапани с кръв ръце".

"Много групировки избиха невинни хора в Сирия, но никой не е избила толкова цивилни, колкото сирийското правителство, което продължава да хвърля бомби варели по жилищните квартали и системно да измъчва хиляди задържани", каза Бан, цитиран от ДПА.

"Тук, в тази зала днес има представители на правителства, които пренебрегваха, улесниха, финансираха, участваха или дори планираха и извършиха жестокостите, причинени на сирийските цивилни от всички страни в сирийския конфликт", заяви Бан.

Той разкритикува остро нападението срещу хуманитарния конвой край Алепо, в което загинаха 12 души, и нарече извършителите му "страхливци", а хуманитарните работници в Сирия "смели хора", предаде Франс прес.

В речта си Бан засегна и темите за палестинско-израелския конфликт, украинската криза и расизма.

За израелско-палестинския конфликт Бан отбеляза, че перспективата за намиране на решение, основано на две държави, намалява всеки ден.

"Насилието в Украйна доведе до вътрешно разселване на хора, възобнови напрежението из цяла Европа и възроди геополитическото съперничество", каза генералният секретар.

Той призова политическите лидери и кандидати да не се впускат с цел печелене на гласове в цинични и опасни политически сметки, чрез които ще разделят хората и ще увеличат техните страхове.

Бан заяви, че бежанците и мигрантите често се сблъскват с ненавист и подчерта, че мюсюлманите са изправени пред подозрения и стереотипи, навяващи спомени от тъмното минало.

Генералният секретар на ООН обвини враждуващите лидери на Южен Судан, че са предали народа си. Той изрази съжаление от случаите на посегателства върху цивилни, извършени от миротворци на ООН, както и от епидемията от холера в Хаити, съобщи Ройтерс.

Дебатите в централата на ООН в Ню Йорк бяха открити с изпълнение на италианския оперен певец Андреа Бочели.