Възможно е Фетхуллах Гюлен да извърши нов опит за преврат в Турция. Това се твърди в изпратено от турското правосъдно министерство на САЩ официално искане за задържането на турския ислямски проповедник, когото властите в Турция обвиняват за опита за преврат в страната на 15 юли.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да депортират духовника възможно най-скоро, тъй като представлява огромна заплаха, предава Дарик.

Ердоган обяви в интервю за Ройтерс, че терористи като Гюлен нямат място в САЩ и че дейността му трябва да бъдат забранена в целия свят. Ердоган дори твърди, че Гюлен подготвял нов преврат: "По отношение на Фетхуллах Гюлен, ние разполагаме с отделни съдебни файлове относно военния преврат в страната ни. Процесът продължава. Разбира се, ние бихме искали САЩ да депортира този човек и да го предаде на нас. За нас той е част от терористична организация, което е незаконно. Това е посочено в стратегически документ на нашия съвет за национална сигурност. Трудно ни е да разберем позицията на Вашингтон, да приюти терорист в страната си. Имаме данни и за членовете на организацията му, които са избягали от Турция при него в Съединените щати. Те продължават да работят заедно в техните централи. Сред поддръжниците си, има и такива, които отиват в Европа".

Властите в Турция са изготвили доклад от 15 страници, в който се съдържат 6 обвинения към Гюлен, както и признанията на шестима души, които са участвали в опита за преврат.

Властите в Анкара твърдят още, че имат информация за подготвяно бягство на Гюлен в държава, с която Турция няма споразумение за предаване на издирвани престъпници.

Подозренията се отнасят до Белгия и Бразилия.