24 часа засилен полицейски контрол ще има по пътищата в Сливенска областна 21 септември, сряда. Сутринта от 8 до 11 часа в района на КАТ Сливен ще има широкообхватна акция за спазване всички изисквания на Закона за движение по пътищата. Това съобщи главен инспектор Илиян Николов, временен началник на „Пътна полиция" в Сливен.

Акцията е във връзка с първи Европейски ден без загинали на пътя, която ще се проведе на територията на Европа. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации. Това е поводът и за специалното послание на Ейдън Рийд, президент на TISPOL:

„В началото на десетилетието постигнахме значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години тази тенденция се промени. Особено важно е отново да съсредоточим вниманието си към усилията, необходими за постигане на целите на Европа 2020 - намаляване поне наполовина на жертвите на пътя в сравнение с периода до 2010 г. Уверени сме в тях, убедени сме, че усилията на правителствата могат да доведат до драстично намаляване на загиналите и ранените. Вярваме, че с индивидуалния принос на всеки един от нас ще постигнем очаквания голям резултат. Без жертви на пътя трябва да е нашата цел всеки ден, не само на 21 септември. Убеден съм, че операцията EDWARD може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата.

Всеки ден около 70 човека загиват, други 370 са ранените по пътищата на Европа. На 21 септември всеки час ще следим дали успяваме да изпълним своя ангажимент.