Районният съд във Варна осъди на една година строг затвор 60-годишен мъж от Силистра. Повдигнатото спрямо Пламен С. обвинение бе за това, че в периода 11-14 септември миналата година противозаконно присвоил чужди пари. Става дума за парична сума от 3000 лева, която пациент на Военноморска болница - Варна заделил и трябвало да заплати за планова операция за подмяна на става, съобщиха от съда.

Болният и 60-год. Пламен се познавали от родния си град,  като подсъдимият му съдействал и придружавал при задвижването на процедурата по хоспитализация в болницата. Пациентът бил приет в лечебното заведение и насрочена датата за операцията - 14 септември м.г., а подсъдимият трябвало срещу издаден от лекуващия лекар талон за  направление да внесе предвидената сума на касата на болницата. Вместо да стори това, той взел парите на болния си познат и ги изхарчил за свои нужди. В деня на самата операция подсъдимият се появил в болницата и осигурил единствено необходимите кръводарители.

Районният съд във Варна осъди 60-годишния Пламен С. да заплати на пострадалия граждански ищец обезщетение за причинената му имотна вреда, заедно със законната лихва от датата на деянието. Освен наказанието от 1 година затвор, съдът приведе в изпълнение и наложено му от Силистренския районен съд наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, тъй като  инкриминираното обсебване се явява извършено в изпитателния срок на влязла в сила спрямо него предходна присъда. 15-дневен е срокът за обжалване или протест на присъдата.