Американската колоездачка Денис Мюлер постави нов рекорд за скорост с велосипед при жените като вдигна 236,6 км/ч на Солените равнини в Боневил. За да достигне огромната скорост велосипедистката кара плътно зад Land Rover SVR, който я скрива от вятъра.

"Не мога да го обясня. Не усещаш скоростта. Само знам,, че се движихме по-бързо, отколкото когато и да е преди", коментира развълнуваната рекордьорка.

Както можете да се представите самият велосипед е модифициран за рекордния опит. Рамката е издължена, колчето на седалката е с амортисьор, както и предната вилка. Това помага за стабилността и поемането на вибрациите при над 230 км/ч. 17-инчови колела от мотор с гладки гуми намаляват съпротивлението.

Това не е всичко - предавките също са специално подготвени за целта. Два венеца с 60 зъба отпред в конфигурация за двойна редукция осигуряват необходимия въртящ момент, към задната гума. Но дори това не е достатъчно, за да развитие тези 236 км/ч Мюлер се нуждае от помощта на Land Rover-а. Всъдеходът е издърпал до 145 км/ч, но оттам нататък всичко зависи от краката на колоездачката.

Следващата й цел е да подобри и мъжкият рекорд от 269 км/ч, поставен от холандеца Фред Ромпелбрг през 1995 г. Екипът на Мюлер Project Speed казват, че ще се нуждаят от допълнителни 3 км дължина на пистата, за да достигнат това число.