Когато отиваме на обществени места, обикновено се пазим от джебчии. Мнозина дори не носят със себе си повече пари, отколкото могат да похарчат в магазин за хранителни стоки. А големи покупки винаги плащат с кредитна карта.Никога не отклонявайте очите си от касата при плащане карта! Ето защо ...

Но престъпниците също не са глупави и постоянно откриват нови методи на измама. Така че най-доброто оръжие в градската джунгла е бдителността.

Не много отдавна в света става все по-популярна нова форма на "скиминг", от които вече са пострадали хиляди притежатели на дебитни и кредитни карти. 

Тя работи по следния начин. Касиерът прекарва картата през терминала два пъти: веднъж, за да вземе парите от нея за покупката ви, а втория път - за да получи от картата личната ви информация, която след това може да използва, за да ви ограби.

Когато давате картата си на касата, може даже и да не забележите измамата! Терминалите за плащане в магазина изглеждат толкова безобидни.

Не всички хора всеки ден проверяват състоянието на сметката си. Ето защо, който и да е касиер може да ви измами, като вземе два пъти пари от картата ви за една и съща стока. Допълнителните пари, удържани от сметката ви, той след това ще си прибере в джоба...

ABC News има видео по тази тема, вижте го по-долу.

Има и друг начин: касиерът просто запаметява CVV номера, обикновено от три цифри, написан от вътрешната страна на картата. 

Знаейки този номер, както и 16-цифрения номер на вашата карта, касиерът или неговите сътрудници могат да направят сума покупки с нея в интернет! 

Експертите смятат, че този вид измами представляват 80% от грабежите, свързани с банкови карти. Това е повече от $ 1 милиард годишно само в Съединените щати и Великобритания!

Ето три начина да се предпазите:

1.Не давайте картата си в ръцете на касиера. Ако той настоява, гледайте ръцете му. Ако по някаква причина той прекара картата ви през терминала два пъти, не забравяйте тази покупка. След това, когато сте у дома, проверете състоянието на сметката си чрез онлайн банкиране.

2.Скрийте с лепенка трицифровия код на вътрешната страна на картата (където е магнитната линия).

3.В настройките на картата уточнете, че не желаете с нея да могат да се правят покупки онлайн. В интернет пазарувайте с помощта на отделна карта, която винаги да бъде у дома ви и никога - в портфейла.

Хора, бъдете внимателни! Винаги дръжте под око касиера, след като сте му поверили картата си! И когато я поставяте в банкомата, обърнете внимание на това, дали в слота няма необичайни устройства, съветват от zajenata.bg!