Влиянието на кръговете, учредили ДПС, в прокуратурата продължава от началото на 90-те години досега, коментира в интервю за БНТ лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя изрично подчерта, че влиянието не е на самото движение, а на кръговете, които са го учредили. Така тя обясни и собственото си отстраняване от поста зам.-градски прокурор на София през 1992 г. с мотив "липса на морални и професионални качества". Една от действителните причини, според Дончева, е била нейната позиция срещу регистрацията на ДПС като политическа партия.

"В момента най влияе този кръг на Пеевски, защото с годините имаше внимателен подбор на кадри", каза Дончева. По думите ѝ и настоящото правителство на Бойко Борисов също има влияние върху тази част от съдебната власт.

Помолена да коментира отказа на прокуратурата да провери изказванията на бившия банкер Цветан Василев,  Дончева отговори: "Цветан Василев вече започва да говори неща, които аз говоря от години, но бяха умишлено и съзнателно пренебрегвани като екзотично говорене на странник, който е интересен".

Дончева, която е кандидат за президент, излъчен от партията си предлага конституционна реформа. 

В момента ние сме изправени пред ситуацията да няма кой да предложи макета на нова конституция и хората да казват за какво ни е това. “Това, което искаме е ключово и което даваме като пример, е президентът да назначава и уволнява главния прокурор и да носи отговорност за държавното обвинение. Президентът е извън трите власти. Тази идея предпоставя, че съдебната система ще се състои от съда и че Висшият съдебен съвет ще бъде за съдиите и съдебната власт, а държавното обвинение ще бъде като ръководител, назначаван и уволняван от президента и на практика това ще бъде фигурата, която се излъчва с пряк избор и която ще носи отговорност пред нацията за това какво прави държавното обвинение“, каза Дончева и обясни, че по този начин президентът ще бъде гарант.