Националната служба за охрана (НСО) ще даде 2 млн. лв. без ДДС за две нови бронирани лимузини. Това става ясно от сайта на НСО, където е публикувана обявата за обществената поръчка.

Въпреки голямата сума, която е предвидена, колите ще са леко бронирани, макар и висок клас. "В предмета на поръчката е включена информация, подлежаща на класификация като "държавна тайна". Нивото на класификация за сигурност на информацията е "поверително", пише в документацията.

Автомобилите трябва да са фабрично нови, неупотребявани, произведени през 2016 г. Те трябва да са от една марка и модел.

Парите по сделката ще бъдат изплатени на два транша - 40% ще бъдат дадени до 25 календарни дни от сключване на договора, а остатъкът - до месец от приемането на автомобилите.

Още миналата година от НСО се оплакаха от недостиг на бронирани автомобили с каквито се возят например чуждите държавни лидери при посещенията им у нас. В края на 2012 година НСО успя да купи без търг за 780 000 лв. с ДДС „Мерцедес S клас”, който издържа на стрелба с гранатомет.

През тази година пък стана ясно, че кабинетът се отказва от автомобилите на НСО. Министрите решиха да използват служебните си коли или метрото, както съобщи тогава премиерът Бойко Борисов.