Още 5 взривни устройства са открити в раница на жп гара в щата Ню Джърси ден след експлозията в Манхатън, която рани 29 души.

Според кмета на град Елизабет при обита на сапьорите да обезвредят с робот една от самоделните бомби тя е избухнала. ФБР ръководи разследването и обезвреждането на експлозивите, като според кмета Кристиан Боуейдж може да се очакват още взривове.

По думите му двама мъже са позвънили в полиията и са съобщили около 20:30 часа в неделя, че са видели от раница да стърчи тръба, свързана с кабели. Устройство от три тръби с експлозив избухна в събота на трасе, където трябваше да има благотворително бягане.

В район "Челси" на Ню Йорк в неделя след екзплозията бе намерена самоделна бомба от тенджера под налягане, стар мобилен телефон, използван като таймер и коледно осветление за детонатор. Същото устройство със сачми за шрапнели, се взриви на няколко преки от неизбухналата бомба.

Експлозивът е танерит – смес от амониева селитра и алуминиев прах, която се използва за зареждане на избухващи мишени на стрелбища. Двете съставки се продават свободно, а танеритът рядко е използват за самоделни бомби в САЩ. От тенджера под налягане бе направена бомбата на Бостънския маратон през 2013г., като инструкциите бяха от сайт на "Ал Кайда".

Засега няма данни за връзка между случилото се в Ню Дърси и в Манхатън, не са ясни мотивите на извършителите, а властите бързо обявиха, че няма следи за международен тероризъм.