Ориент Експрес e oкрит през 1883 година от белгийски предприемач и скоро след това става най-известният влак в света. Историята му е внушителна и името му става нарицателно за луксозни международни пътешествия.  В началото влакът е пътувал между Париж и Истанбул, но скоро са добавени нови дестинации. Ето какво представлява пътешествието от Лондон до Венеция.

Точно както подобава за влак обвит в романтика, Ориент Експрес минава през най-вълнуващите европейски градове – Лондон, Париж и Венеция. Влакът тръгва от Лондонската гара „Виктория”, минава през графство Кент и по това време пътниците във луксозния влак получават своята закуска. Вече във Франция, първокласни сервитьори сервират вечеря, състояща се от четири ястия. Вечерята се сервира в изключително луксозния вагон-ресторант.

В Париж влакът минава през гарата, през която тръгва за първи път на 4 октомври 1883 година. Някъде из източна Франция, голяма част от пътниците си лягат и обикновено се събуждат около източната част на Цюрих, вдигат щорите на вагоните си и виждат прекрасното Цюрихзее и величествените хълмове. Това е и изненадата на дългите пътешествия с влак – пътниците се събуждат на места със съвсем различна гледка, от тази на предишната вечер.

Покритите със сняг върхове на малкия Лихтенщайн са прелюдия към австрийските Алпи. Когато мине австрийската граница, влакът се отправя към прохода Алберг, за да стигне до приказния Инсбрук. От там започва да извива покрай замъци и кули към прохода Бренер. Обядът се сервира на границата със северна Италия, а докато се наслаждават на изисканите си ястия пътниците се любуват и на гледките към Тренто, а след това Верона. Следобедният чай се поднася все още нa италианска територия. Последният голям град, през който Ориент Експрес минава преди края на пътешествието си, е Падуа, където някога Галилео е преподавал математика в университета, основан през 1222 година.

Ориент Експрес пътува към Венеция не само от Лондон, но и от Париж, като вече има най-различни маршрути. По един от тях, например, пътниците прекарват две нощи в Краков, Полша и две в Дрезден, Германия. От 2013 година луксозният влак пътува от Венеция до Копенхаген и Стокхолм. Един път в годината експресът тръгва от Париж към Истанбул – много близко до оригиналния маршрут от 1883 година.

Ето и няколко съвета, които трябва да вземе под внимание, преди да се качите на влака:

1.Задължително вземете костюм за вечерите, и спортно-елегантно облекло за през деня. Не е прието да сте облечени с джинси.

2.Преговорете официалните си маниери.

3.Информирайте се добре за влака и неговата история.