Някои от фразите – позитивни или по-скоро отрицателни, на които разчитате за възпитанието на децата си, могат да имат дълготраен и доста сериозен ефект върху тяхното развитие.

Така че обръщайте особено внимание върху тях.

Ето тези, които е по-добре никога да не употребявате, ако искате детето ви да расте щастливо, а и да усеща колко е обичано.

Всичко, което правя,

е за теб

Замислете се – това всъщност не е истина. А освен това неизживеният живот на родителите е едно от нещата, които вредят най-много на децата. Според учените тази реплика не оставя място за гнева и болката на малките. И те често си мислят: „Ако мама и тате винаги правят всичко за мен, защо съм им ядосан? Сигурно аз съм причината да се чувствам така.” А това е доста грешно.

Справил си се

отлично на теста,

но защо не е

винаги така?

Когато похвалата е винаги последвана от едно “но”, тя всъщност поставя фокуса не върху постижението, а върху предишен провал. Не използвайте тази фраза, ако искате наистина да повдигнете самочувствието на детето си и да го мотивирате за още успехи.

Вбесяваш ме!

Постарайте се, каквото и да става, да останете спокойни пред децата си. Освен че почти винаги съжаляваме, че сме казали нещо, когато сме били ядосани или разочаровани, запазването на самообладание е също начин да покажем на малките как искаме те да се държат. Това е особено важно за родителите, които имат склонност лесно и бързо да се ядосват.

Децата не са отговорни за това родителите им да се чувстват добре, а точно обратното. Разбира се, че е важно да разберат, че тяхното поведение влияе на хората, но е изключително неуместно да искаме от тях да се държат по определен начин, с който да са отговорни за чувствата на родителите си, казват учените.

Не яж това, за да

не надебелееш

Когато става дума за това да накараме децата да се хранят здравословно, учените са категорични – фокусирайте се върху ползите и хубавия вкус на здравословната храна, а не върху лошите последици за теглото, каквото е напълняването. Коментарът за надебеляването може само да разтревожи децата и да понижи самочувствието им.

Виж колко съм

напълняла –

трябва да мина

на диета

Когато имаме лош ден, често ни се струва, че не изглеждаме добре – имаме торбички под очите. И ужас – пак сме качили няколко килограма!

Колкото и зле да ви изглежда отражението ви в огледалото, замислете се малко, преди да се оплаквате, защото за детето ви вие сте най-хубавият и прекрасен човек и те искат да станат точно като вас. Когато критикувате начина, по който изглеждате, не само рушите образа си в очите на детето, а и го учите да не харесва своето тяло.

Спри да плачеш

веднага!

Важно е да позволявате на децата си да плачат и да показват всичките си емоции. Те имат нуждата да знаят, че е нормално да се чувстват щастливи, тъжни, ядосани, разочаровани, обичани. Замислете се – никога не бихме казали на възрастен да спре да плаче, така че защо да го казваме на малките, които са още по-уязвими?

Голяма работа!

Дори нещо да не е толкова важно за вас, то може да е голяма работа за детето ви. Когато изречете тази фраза, това обезсилва и наранява техните емоции.

Не само че се притесняват от това, което за вас е безразлично, а и ще се засрамят при вашата реакция. Коментарът “Голяма работа!” не помага на никого – нито на децата, нито на възрастните, затова вместо него се опитайте да се поставите на тяхно място и да ги успокоите.

Толкова си

мързелив/а

Децата не са такива. Често има скрита причина за това дане могат да довършат задачата, която им е поставена. С тази фраза родителите атакуват самочувствието и самоуважението на децата си. Замислете се – кога някой ви е мотивирал, когато ви нарича мързелив?

По-бързо,

да тръгваме

Това е една от най-често използваните реплики във всяко семейство, но никога не води след себе си до това да свършим нещо бързо, а просто да станем по-напрегнати. И в суматохата да забравим нещо, за което после ще съжаляваме и ще трябва да се върнем. Вместо да казвате на децата си да побързат, по-добре им обяснете какво да направят, съветват психолозите.

Не прави така –

какво ще си

помислят хората?

Много хора се опитват да намерят най-добрия начин да научат детето си да разграничава доброто от лошото. Използването на заложения в съзнанието на всеки човек срам от чуждото неодобрение е един от тях. Може и понякога да работи, но всъщност това ще доведе до негативни резултати в дългосрочен план.

Когато учим малкото да се срамува от постъпката си пред другите хора, така не му показваме кое е по-доброто поведение, а на избягване на чуждото неодобрение. Така всъщност се стига до лъжата и криенето на грешките. За да научим едно дете да различава добро от лошо, трябва да изградим у него ценностна система, която то да не прекрачва не от страх от хорското мнение, а от съвест и вина към самия себе си.

Защо трябва да

повтарям

по 100 пъти?

Ако ви се налага да повтаряте едно и също нещо на детето, трябва да помислите отново за стратегията си на общуване с него. Заяждането със сигурност не трябва да е част от нея – децата имат избирателно слушане и ще спрат да ви чуват, ако почнете да го правите. Вместо това опитайте с отворени въпроси и така ще постигнете целта си.

Не те обичам

В живота си детето със сигурност ще направи много и различни грешки. Но като родители вие знаете, че колкото и голяма глупост да направи то и колкото да сте разочаровани в даден момент, не можете да спрете да го обичате. Не лишавайте детето си от обичта си дори и на думи.

Пак се държиш

като бебе!

Не бива да очаквате детето ви да се държи като възрастен, просто защото то все още не е. Ако се прави на бебе, се вгледайте в ситуацията, съветват специалистите. Често децата се връщат към старите навици и начин на държание, когато са изнервени, нетърпеливи или се страхуват. Вместо да ги засрамвате, обърнете внимание на чувствата им.

Не прави това

Тази фраза не учи на така желаното от родителя поведение. Опитайте се да смените фокуса. Вместо да му кажете: “Не удряй братчето си”, може да вземете ръцете му и да му покажете как да гушка и гали бебето.

Докато живееш в

моята къща, ще

правиш каквото

ти казвам!

Заплахата, че ще изхвърлите детето от къщата си, е изключително лоша идея по толкова много причини, казват психолозите. Когато казвате тази реплика, или ще изплашите детето си и ще го нараните, или то ще си помисли: супер, и ще започне да обмисля възможността да си тръгне. С изричането на тези думи родителите абдикират от отговорност. И в повечето случаи те са празна заплаха, която не искат никога да се случи.

Чакай само баща

ти да се прибере

Прибягването до тази фраза от страна на родителите е нож с две остриета. То поражда в съзнанието на детето модел на постоянен страх и тревожност. Фигурата на другия родител се свързва с наказание, а това довежда до разрушаване на връзката му с детето. И тук заплахата показва неспособност за справяне със ситуацията и със самото дете.