Химикали от препарати и опаковки се смесват с обикновената “мръсотия". Децата поемат най-големи количества 

Домашният прах ни излага на множество токсични химикали, свързани с тежки здравословни проблеми. Най-уязвими на тази агресия са децата и особено най-малките, които прекарват много време на пода. Това твърдят специалисти по обществено здраве от университета “Джордж Вашингтон” във Вашингтон, САЩ.

Екипът открива 45 потенциално вредни химикала, които се използват в продукти като винилова настилка, стоки за хигиена, почистващи продукти, строителни материали и обзавеждане на дома. В първия по рода си мета-анализ учените класират на водещото място сред токсините в домашния прах химикала DEHP - вещество от групата на фталатите, които се използват почти във всичко - от домакински препарати през опаковки за козметика, парфюми, както и в продукти за лична хигиена.
Фенолите - химикали, използвани в почистващи продукти и други предмети от бита, са втори в списъка на най-високите концентрации. Следват ги вещества, използвани за апретация на огнеопасни повърхности, и силно флуорирани химикали, които често се полагат в незалепващи съдове за готвене.

Потенциално токсичните химикали се отделят във въздуха и се сливат с прах, който покрива с невидим, а понякога и много забележим прах върху мебелите вкъщи и по пода. Така всички в дома са изложени на вдишваните и поглъщани вредни компоненти, а някои от отровите направо се абсорбират през кожата.

Бебетата и малките деца логично са изложени на по-голям риск. Когато пълзят или си играят, те “метат” прашните подове, слагат ръцете си в устата, лапат си играчките или предмети, които са покрити с видими или незрими частички.