За първи път България ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия (МОА), която ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в курорта Пампорово, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Очакват се около 180 гости от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия и Москва, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна.

Олимпиадата се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование. По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт и тази година това ще е обсерваторияна на връх Рожен, която е най-голямата на Балканите.

България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. досега и е взела десетки медали, включително 14 златни. На 20–тата юбилейна Международна олимпиада през 2015 г. представянето на българските ученици е изключително и това определя домакинството за тази година. Българските младежи си тръгват с четири медала и абсолютното първо място в цялото състезание е за Стефан Иванов – ученик от 9 клас на ПМГ-Бургас.

Олимпиадата се провежда от 1996 г. В нея участват първенците от националните астрономически олимпиади в различните страни – ученици от 14 до 18 години. Състезанието преминава в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен, като участниците са разделени в две групи - младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

В първия тур се поставят задачи с остроумна и нестандартна формулировка като се поощрява оригиналното мислене. Във втория задачите поставят участниците в ситуация максимално близка до тази на професионалните астрономи при решаване на даден научен проблем. В третия тур задачите са свързани с наблюдение с просто око или телескоп и изискват много добро познаване на звездното небе.