Физическите упражнения неслучайно биха могли да се нарекат "чудотворно лекарство". Повишаването на физическата активност подобрява здравословното състояние на хората страдащи от хронични заболявания и предотвратява много от разпространените сериозни болестни състояния. Подобряването на здравето, чрез редовна физическа активност, в повечето случаи има много по-голям ефект, отколкото чрез взимане на медикаменти.

Това се забелязва дори и само с 30 минути физическа активност през 5 дни от седмицата. За децата препоръчителният минимум е 60 минути на ден.

Съществуват четири основни външни фактора, които увеличават риска от влошаване на здравето. „Основните четири" причини са: нездравословно хранене, тютюнопушене, липса на физическа активност и злоупотреба с алкохол. Те са също така и четирите основни външни фактора за повечето преждевременни смъртни случаи и проблеми със здравето. Сред всички големи причини за влошаване на здравословното състояние, липсата на физическа активност наскоро бе призната, като един от рисковите фактори, които могат да бъдат контролирани.

Ползите от физическата активност обаче не са пряко свързани със загубата на тегло. Повишаването на фитнес нивото работи по различен начин от начина за намаляване на подкожните мазнини. Именно заради това хора, които са с наднормено тегло, могат да подобрят метаболитното си състояние, чрез спортуване, дори и да не свалят килограми.