Колкото повече дълбаем в тази история, тя толкова повече се заплита. Това заяви в коментар за сделката за Царските конюшни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя постави следния въпрос по случая – защо областният управител еднолично дава на цена от 90 евро на квадратен метър държавна собственост?

Открихме, че 5 декара от общо 7-те декара имот са продадени от бившия областен управител Росен Владимиров (назначен на поста от квота на ДПС) в процедура дълг срещу собственост – през 2003 година. Това е станало още в началото на века, без да бъде уведомен Министерския съветНовият собственик съгласно тази сделка ипотекира тези 5 декара и получава кредит от 30 млн. лева, заяви Павлова пред bTV. По думите ѝ държавата обаче държи акт за собственост и уж е съсобственик на имота и сега Веселин Пенев продава на друг субект, като самата сделка тръгва още от Тройната коалиция – по времето на покойния Валентин Церовски и Асен Гагаузов.

В момента нямаме ясно легитимиран собственик на имота, върху който се намират Царските конюшни. Няма и ясна съсобственост, защото има висящи дела – затова сделката с апорта, направена от Веселин Пенев, е невалидна, смята Павлова. Освен това не може да има оценка на имота за 185 млн. лева, а държавата да продава за 700 хил. лева. Искаме да се обяви сделката за нищожна и да се спрат всякакви последващи действия с имота, добави регионалният министър.

Пътно-транспортната ситуация

Относно АМ „Струма” Лиляна Павлова отново подчерта, че най-доброто решение е сегашното шосе да стане еднопосочно - от Благоевград към Гърция, а далечният източен подход да е другото платно. Тя каза, че изцяло изнасяне на магистрала хем ще удари определени видове, хем държавата няма достатъчно пари.

Павлова даде и разяснения за тунела на Витиня. Там нямало арматура при основата, което означава, че кампадите в тунела е трябвало да се правят отново – с нова облицовка и изолация, за да няма течове. Надявам се до март месец всичко да е приключило, каза министърът.