Влизането в Шенгенското пространство в момента не е от интерес на България. Това заяви в събота при посещение в русенското село Басарбово премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

"Всички казват - България веднага в Шенген. Само че днес нашият интерес не е този. Ако искат да ни приемат, с радост ще приемем, естествено, но сега малко и ние ще им кажем – години наред си играехте с България малко игрички, сега ние зор нямаме за Шенген".

По-рано същия ден в интервю за "Дарик" президентът Росен Плевнелиев изказа обратната теза, че "членството на България в Шенген трябва да бъде поставено с цялата сила".

Премиерът подчерта обаче, че именно поради отличното справяне с охраната на границите, Европейската гранична полиция ще стартира от България на 6 октомври.

Според него по темата с мигрантите не трябва да се играе със страховете на хората.

“Виждате, че хиляди хора са в изключително бедствено положение и аз съм убеден, че спре ли войната, много бързо те трябва да се върнат в своите населени места. Обществото безспорно е чувствително, когато се изгражда бежански център някъде. Където и да се изгради, местното население ще е против. Затова трябва да сме малко по-търпеливи“, каза министър-председателят.

“Пощенският гълъб им донесе 320 млн. лева“

В отговор на журналистически въпроси премиерът коментира резултатите от срещата в Братислава и предстоящите президентски избори.

“Мълчаливо изтърпях хулите – от  “пощенски гълъб“ до какво ли не, а “пощенският гълъб” им донесе 320 млн. лева извън бюджета на ЕК. И понеже по сметката на Комисията вчера имаше 108 млн. евро, до 26-ти ще получим останалите 52 млн. евро, допълни Борисов.

По думите му, на вчерашната среща на върха в Братислава е надделяла категоричността и разбирането от всички, че външните граници на ЕС трябва да се пазят строго и трябва да се помогне на всички гранични държави. Без помощни средства и мобилизация няма как да се опазят хилядите километри граница на България, каза той.

“Ние полагаме усилия и с армия, и с полиция. Всеки ден се задържат мигранти и вътре в страната. Над 30 000 сме върнали вече на Турция“, посочи премиерът Борисов.

Той отбеляза също, че с Турция трябва да продължи да се работи. “Те са наши съседи и трябва да се поддържат максимално добри отношения. Защото освен търговия, ние имаме много голяма мюсюлманска общност в България“, допълни той, като посочи, че тези хора от векове живеят тук. “Така е отредил Господ – на нашата територия да живеят двата етноса. И така, както в смесените райони владиката и ходжата живеят в мир и разбирателство, това трябва да го постигнем и ние. Малко да сме по-смирени”, каза премиерът.

За президентските избори

По темата за предстоящите президентски избори министър-председателят заяви, че толерира всяка партия, издигнала свой кандидат.

“Не се меся в работата на другите партии, но поздравявам тези, които самостоятелно участват, носят си своята отговорност и ако имат успех – всички ще се съобразим с него”, коментира премиерът Борисов.

“Не приемам да се криеш зад независими кандидати, зад хора, които нямат нищо общо с партията ти. Представете си, че дойде време за импийчмънт – президентът не си върши работата и в Народното събрание да трябва да кажат, че не е за тази работа. Хипотетично – тогава кого ще търсим от инициативния комитет”, попита Борисов.