Второ неизбухнало устройство е било открито в близост до експлозията, която разтърси снощи квартал "Челси" в нюйоркския район Манхатън и рани най-малко 29 души, заявиха властите.

Началникът на отдел "Специални операции" към нюйоркската полиция написа в Тwitter, че е било установено "възможно вторично устройство" в същия район. В близост до експлозията била намерена тенджера под налягане с жици и овързан мобилен телефон, но самоделката не се е взривила.

На пресконференция властите обаявиха, че разследват взрива като криминално деяние, засега нямащо връзка с някаква терористична организация, предаде Ройтерс.

Кметът Бил де Блазио каза, че първоначалните данни сочат умисъл при взрива. Той посочи, че мястото на експлозията, на важна пътна артерия в квартала, който се намира в един от най-оживените райони на Ню Йорк, се разглежда като местопрестъпление.

Де Блазио обаче заяви, че няма данни за "достоверна и конкретна заплаха" за града. "Не виждаме връзка с тероризъм", каза още той.

"Твърде рано е да определим каква е причината за случилото се. Смятаме, че е умишлено. В ход е цялостно разследване", допълни той.

Източник от правоохранителните органи каза, че според предварителното следствие експлозията е избухнала в контейнер за отпадъци, но причината все още е неизвестна.

CNN съобщи, че взривът е причинен от самоделно взривно устройство.