С 6513 са намалели новите пенсионери за година. През изминалите 9 месеца в заслужена почивка са излезли 39 128 души, навършили възраст и стаж за пенсия.

В сравнение с същия период на миналата година броят им е намалят с 14%, показват данни на Националния осигурителен институт.

"Основната причина за намалението е ръстът с по 2 месеца на пенсионната възраст и стаж от началото на годината", обясниха от НОИ.

След 2-годишно замразяване на възрастта за пенсия тази година тя беше увеличена с 2 месеца. Така жените от най-масовата трета категория труд трябва да работят до 60,10 г. и да имат поне 35,2 г. осигурителен стаж. Мъжете пък ще се оттеглят на 63,10 г. при условие, че имат 38,2 г. трудов опит, пише в. "Монитор"

Размразяването на пенсионната реформа доведе до спад на новите пенсионери за първи път от 2 г. Данните на НОИ отчитат намаляване и на инвалидните пенсии.

От началото на годината до края на септември заради болежки в пенсия са излезли 21 332 души, или с 2488 по-малко спрямо деветмесечието на 2015 г. Въпреки намаляването на инвалидните пенсии всяка трета новоотпусната сума за старини е заради заболяване.

Повече от година министерствата на социалната политика и на здравеопазването работят върху нова методика за определяне на работоспособността.

Идеята на ведомствата е хората със здравословни проблеми да минават пред две комисии – медицинска, която ще определя степента на заболяване и социална, която ще решава дали и какво може да работи болният.