Учени предупредиха да се подготвим за епидемия от микроцефалия в страните, в които върлува болестта зика, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Заключенията им са въз основа на изследване, което предостави допълнителни доказателства, че съществува връзка между зика и микроцефалия у фетуса.

Трябва да се подготвим за епидемия от микроцефалия във всички страни, в които е регистрирано заразяване с вируса, както и в страните, където може да се разпространи заболяването, предупредиха бразилски и британски учени.

Редица изследвания доказаха, че вирусът зика може да е в основата на микроцефалия и други мозъчни аномалии у фетуса. Досега обаче не бе извършено изследване, което да сравни група хора, засегнати от болестта, с участници в контролна група. Като сравнили 32 новородени, засегнати от микроцефалия, с други 62 новородени, които не са засегнати от въпросната малформация, бразилски учени установиха, че близо половината от участниците в първата група са с положителни резултати на тест за заразяване на кръвта или гръбначно-мозъчната течност със зика.

Тази връзка накарала учените да заключат, че епидемията от микроцефалия е в резултат на вродена инфекция със зика. Макар че става дума за предварителни резултати и че се предвижда в изследването да бъдат включени допълнително други 600 деца, учените предупреждават, че ни грози световна епидемия от микроцефалия, свързана със зика.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че зика трябва официално да бъде добавен в списъка с вродените инфекции, който включва токсоплазмозата, сифилиса, варицелата, рубеолата, цитомегаловируса, херпеса", заяви д-р Талия Велю Барету де Араужо от университета на Пернамбуко.